Demokrácia

Kilőtte az ítélőtábla a Nemzeti Konzultáció egyik pontját

Megtiltották a Miniszterelnöki Kabinetirodának azoknak a kiadványoknak a további terjesztését és újbóli megküldését, amelyek tartalmaznak egy bizonyos részt.

2017.12.08 16:15ma.hu

A Fővárosi Ítélőtábla döntés alapján nem terjeszthető tovább a Nemzeti Konzultáció 5. pontja – erről a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei, Győző Gábor és Fazekas Tamás tájékoztatták az RTL Híradót. A jogvédő szervezet azért fordult bírósághoz, mert ez a pont szerintük sértette a jó hírnevüket. 

Az 5. pont szerint Soros György azt akarja elérni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. A konzultációs kérdőívben nevesítik a Magyar Helsinki Bizottságot, és azt állítják a szervezetről, hogy védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

A bíróság megalapozatlannak találta a konzultáció állítását, ezért ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció 5-ös pontja, és megtiltja a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára azoknak a kiadványoknak a további terjesztését és újbóli megküldését, amelyek tartalmazzák ezt a részt. Ezért a Helsinki Bizottság szerint a kiadvány őket érintő részét a Kabinetiroda minden honlapjáról le kell törölni, és azok nem szerepelhetnek sem tévéreklámokban, sem óriásplakátokon.

A civilek és a kormányzat közti per csak a jövő hét szerdán kezdődik, de az Ítélőtábla döntését az első fokú ítéletig is végre kell hajtani, a bíróság a Helsinki Bizottság jó hírnevének ideiglenes védelmében hozta ezt a döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.