Kormány

Számítógépeket osztottak a kormány időseket támogató programja keretében

A kormány idősügyi infokommunikációs programjának keretében ötezer, 65 év feletti, többségében egyedül élő ember jut számítógéphez; az első eszközöket csütörtökön adták át Berettyóújfaluban.

2017.11.23 22:30MTI

A következő három hétben valamennyi, a programban részt vevő idős ember megkapja az eszközt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Jeneiné Rubovszky Csilla emlékeztetett: az 1,2 milliárd forintból megvalósuló program az ország 479 települését érinti. A nyugdíjasok a számítógépen kívül ingyenes internetszolgáltatást kapnak, és megtanítják őket a digitális eszközök használatára is.

A program részeként az országban kialakítottak 89 diszpécserközpontot is, ahol több mint ezer diák, illetve közfoglalkoztatott segíti az idősek mindennapi kommunikációját.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarországon napjainkban a lakosság csaknem 19 százaléka, több mint 1,8 millió ember 65 év feletti, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 2030-ra ez a szám eléri majd a 2 millió 130 ezret. Az idősek legnagyobb problémája a magányosság, illetve az egészségi állapot hirtelen romlása, ezekre a gondokra is hatékony segítséget jelenthet, ha a külvilággal digitális eszközök használatával is tudják tartani a kapcsolatot - fűzte hozzá.

A kormány idősügyi infokommunikációs programjának keretében 2018 végéig 100 ezer 65 év feletti ember ismerkedhet meg az alapszintű digitális írástudással - ismertette a miniszteri biztos.

Vitányi István (Fidesz-KDNP), a berettyóújfalui térség országgyűlési képviselője elmondta: a választókörzetben sok a kistelepülés, van olyan, ahol a lakosság 70 százaléka nyugdíjas korú. A programban a térség 11 településén mintegy 260 idős ember kap számítógépet.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere hozzátette: a 15 ezer lakosú városban csaknem 2700 65 év feletti lakos él, közülük most ötvenen jutnak jól felszerelt notebookhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.