Diplomácia

Budapestre jön az egyik legfontosabb ember a világon

Nem az amerikai elnökről van szó, és nem is az oroszról.

2017.11.20 20:27ma.hu

Vlagyimir Putyin augusztusi látogatása után a világpolitika újabb nagyágyúja érkezik Magyarországra.

Pekingben hétfőn jelentették be, hogy Li Ko-csiang kínai miniszterelnök november 26. és december 2. között indul külföldi túrára, ennek keretében pedig először Budapestre látogat az öt éve működő, Kína és tizenhat kelet- és közép-európai ország együttműködésének kormányfői csúcstalálkozójára, majd az oroszországi Szocsiban vesz részt a Sanghaji Együttműködési Szervezet tanácskozásán.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség által idézett Lu Kang kínai külügyi szóvivő szerint Li – aki a Forbes tavalyi listája szerint a világ 12. legbefolyásosabb vezetője – magyar és orosz kollégája, Orbán Viktor és Dmitrij Medvegyev meghívásának tesz eleget.

Noha Pekingben nem közölték a budapesti látogatás pontos időtartamát – és még hivatalos magyar tájékoztatás sincs róla –, a csúcstalálkozó költségeit már márciusban tudni lehetett: a kormány 457 millió forintot különített el rá az idei büdzséből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.