Nincs vége

Másodfokon folytatódik az azbesztper

Az ügyben nyolc, Lőrincin és Zagyvaszántón élt beteg indított pert 2014-ben, ám azóta mindegyikük elhunyt, ügyüket családtagjaik viszik tovább.

2017.11.14 17:55ma.hu

Másodfokon folytatódik kedden Magyarország első azbesztpere a Fővárosi Ítélőtáblán - írta a Népszava keddi számában. A lap emlékeztet: a Fővárosi Törvényszék júniusi elsőfokú ítéletében ugyan megállapította az okozati összefüggést a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában található környezetszennyező eternitüzemből kikerülő azbesztszálak belégzése és a felperesek mellhártyadaganata között, a kártérítési kereseteket azonban elutasította.

Az indoklás szerint az azbesztrostok legnagyobb valószínűséggel 1976 és 1985 között kerülhettek a betegek szervezetébe, ám a terület akkor hiába volt az államé, a kártérítési keresetet a gyár privatizációja utáni jogutód ETERCEM Kft.-vel szemben kellett volna érvényesíteni.

A cég felszámolása 2005-ben kezdődött, akkor kellett volna a betegeknek jelezniük kártérítési igényüket. A bíróság szerint az ügyben "az állam mögöttes felelőssége" sem vizsgálható. Az ügyben nyolc, Lőrincin és Zagyvaszántón élt beteg indított pert 2014-ben, ám azóta mindegyikük elhunyt, ügyüket családtagjaik viszik tovább - írta a Népszava.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.