Zaklatás

Megnevezte az ELTE a zaklató dékánt

Kirúgták az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának dékánját, Mikonya Györgyöt. Az oktató visszaélt "vélt vagy valós" hatalmi helyzetével.

2017.11.08 18:52ma.hu

A hetek óta zajló zaklatási hullámban az ELTE is képbe került, miután etikai vizsgálatot indított egy vezető státuszú oktatóval szemben, majd pedig menesztették az egyetemről - derül ki az intézmény szerdai közleményből. Azóta már az is kiderült, ki a szóban forgó személy: nem más, mint az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar dékánja.

Az egyetem szerda délután kiadott közleményében mindezt megerősítette, sőt Mikonya György vezetői megbízatását etikai eljárásban visszavonták.

Az egyetem honlapján közzétett határozat szerint Mikonya súlyos etikai vétségeket követett el – visszaélt „vélt vagy valós” hatalmi helyzetével, megsértette az ellene panaszt tevő személy emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét, illetve azt az elvárást, hogy az egyetemi polgárok tartózkodjanak az intézmény tekintélyének, jó hírének csorbításától.

A Központi Etikai Bizottság a megállapított vétségek súlyára tekintettel kezdeményezte Mikonya György vezetői megbízatásának visszavonását és valamennyi testületi tagságától való megfosztását. Az egyetem közölte: eddig azért nem hozhatták nyilvánosságra a határozatot és Mikonya nevét, mert jogorvoslati jog illette meg a volt dékánt, aki azonban erről szerdán lemondott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.