Tiltott toborzás

Vádat emeltek egy korábban Donyeckben harcoló paksi férfi ellen

Tiltott toborzás miatt vádat emeltek a korábban az - egyetlen állam által sem elismert - úgynevezett Donyecki Népköztársaság hadseregében harcoló paksi férfi ellen.

2017.10.11 12:45MTI

Döntéséről a Tolna Megyei Főügyészség szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Magyar Pál megyei főügyész felidézte: a vádlott 2015 szeptemberében utazott az ukrajnai Donyeckbe azért, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon a donyecki szakadárok oldalán. A magyar állampolgár önként belépett a Donyecki Népköztársaság hadseregébe, ahol katonai kiképzés után a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot, és ezért kitüntetésben is részesítették - írta.

Hozzátette: a büntető törvénykönyv a háborús bűncselekmények között, a tiltott toborzás egyik elkövetési formájaként büntetni rendeli azt a magyar állampolgárt, aki szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ott kiképzésen vesz részt. A főügyész kitért arra, hogy a 2014. április 7-én kikiáltott köztársaságnak nincs sem önálló állami szuverenitása, sem nemzetközi jogalanyisága, ezért a hadserege ilyen idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A vádlottat 2017. szeptember 21-én ferihegyi repülőtérre érkezésekor vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.