Ünnep

Aradi vértanúk - Tállai András szerint van, amikor halni kell a hazáért

Mindenkivel megismertetik a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát, hogy 2018 márciusában, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján magyarok tömegei énekeljék el világszerte.

2017.10.07 09:23MTI

Van, amikor halni kell a hazáért, míg máskor élni és tenni kell érte - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője pénteken a Borsod megyei Harsányban.

Tállai András az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában rendezett ünnepségen Esterházy János szavait idézve hangsúlyozta: "csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szem előtt lebeg azok példát adó munkássága".

Arad gyertyái napjainkig világítanak - fogalmazott, hozzátéve: a szabadságharc hősei megmerítkeztek a halálban, hogy a nemzet emlékezetében örök életűek legyenek.

"Október hatodikán az elmúlásra gondolunk, pedig a tizenhármak példája ennél sokkal többről szól". Emlékükben a gyász, a halál, az önfeláldozás mellett a megújulás, a feltámadás, az élet is jelen van. Önfeláldozásuk 1849 után erősítette és egyben tartotta a nemzetet. Áldozatuk éppen ezért nem volt hiábavaló és "arra tanít bennünket, hogy ha összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, együtt csodákra leszünk képesek" - fogalmazott.

A politikus reményét fejezte ki, hogy "a múltat tisztelve, Istent félve, a jövőt szem előtt tartva és megújulási képességét megőrizve" a magyarság továbbra is a szoros összetartozás tudatával élhet "a Kárpátok hegykoszorújának ölelésében". Ennek érdekében "nőjünk fel a feladathoz és a szabadságharc ügyének méltó folytatóiként álljunk ki magunkért, magyarságunkért és merjünk tenni hazánkért" - szólított fel Tállai András, aki a községet és lakóit méltatva kijelentette: Harsány olyan település, amely ismeri és tiszteli történelmét.

Megjegyezte: az itt élők méltón, ám különleges módon emlékeztek e napon, mert az éneklést, a dalt helyezték ünnepük középpontjába; a dalt, amely a történelmi idők óta része a magyarok életének és mindennapjainak.

Az esemény résztvevői ezután közösen hallgatták meg a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát a zenekar, valamint Bogács, Bükkábrány, Harsány, Kisgyőr, Monok, Sátoraljaújhely, a felvidéki Csata, az erdélyi Parajd és Székelyhíd közös kórusának tolmácsolásában.

A produkció után Schmittné Makray Katalin, az ezen az eseményen útjára indított Énekelj velünk 1848-2018 mozgalom nagykövete elmondta: a kezdeményezés küldetése összeköttetést, közösséget teremteni korosztályok, valamint a határainkon belül és azokon túl élő magyarok között. Erre Bartók Béla és Kodály Zoltán hazájában mi lehetne alkalmasabb, mint az ének - fogalmazott.

Közölte: terveik szerint a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége közreműködésével a következő néhány hónapban a lehető legtöbb anyaországi és a külhoni közösséggel, intézménnyel megismertetik a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát, hogy 2018 márciusában, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján magyarok tömegei énekeljék el világszerte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.