Ideggáz

Megkezdődött a Kim Dzsongnam megölésével gyanúsított nők pere

Megkezdődött a Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsított két nő pere egy malajziai bíróságon hétfőn. A vádlottak ártatlannak vallották magát.

2017.10.02 07:34MTI
hirdetés

A Shah Alam városában megtartott tárgyaláson az indonéziai Siti Aisyah és a vietnami Doan Thi Huong bólintással vette tudomásul a vádirat ismertetését, és mikor megkérdezték tőlük, bűnösnek vallják-e magukat, fejrázással jelezték, hogy nem.

Mindketten ártatlannak vallották magukat (Fotó: AP)

A nőket azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt fröcsköltek a 45 éves Kim Dzsongnam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. Mindketten azt vallották korábban, úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás televíziós játék felvételében vesznek részt.

Feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai.

A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök hajtottak végre. Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.