Rend és biztonság

Sikeresnek értékelte a rendőrség a nyári turisztikai szezonban végzett munkát

A Balaton és a Velencei-tó mellett az ország szinte egészét érintették a nyári, nagy tömegeket vonzó fesztiválok.

2017.09.26 13:14MTI

Az együttműködő partnerekkel közösen a rendőrség megfelelő közbiztonságot és közrendet tartott fenn az idei nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségében - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány kedden Gyenesdiáson.

Papp Károly a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság turisztikai idényzáró rendezvényén, valamint az azt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem véletlenül értékelte nemrég egy nemzetközi szervezet Magyarországot több mint száz ország közül a tíz legbiztonságosabb állam egyikekének, ennek egyik hangsúlyos eleme ugyanis a közbiztonság.

Az általános európai terrorfenyegetettség miatt a nyári idegenforgalmi szezonra a magyar rendőrségnek is új metodikával kellett készülnie. A Balaton és a Velencei-tó mellett az ország szinte egészét érintették a nyári, nagy tömegeket vonzó fesztiválok - jegyezte meg az országos rendőrfőkapitány, utalva a májusi manchesteri, egy koncertet követő robbantásos merényletre.

Hozzátette, a Balaton és a Velencei-tó mellett más turisztikai és fesztiválközpontok, valamint a vizes világbajnokság, a Forma-1, a győri európai ifjúsági olimpiai fesztivál, a visegrádi négyek (V4) találkozói és az izraeli miniszterelnök budapesti látogatása jelentette a legnagyobb kihívást idén nyáron a rendőrség számára.

Ezeken túlmenően a készenléti rendőrség négy megyében (Fejér, Veszprém, Somogy, Zala) segítette a helyi rendőrök munkáját, biztosították a helikopteres járőrözést, a négy főkapitányság állományát pedig a szezonban nem irányították át a déli határ migrációs védelmére - sorolta Papp Károly.

Sipos Gyula, a négy megye rendőri munkáját idén koordináló Zala főkapitánya arról beszélt, hogy a vendégéjszakák számának növekedésével együtt nőtt a nyomozások és a halálos vízi balesetek száma, miközben az erősödő "buliturizmus" ellenére is kevesebb vagyon elleni bűncselekmény történt nyáron a Balaton és a Velencei-tó térségében.

A vendégéjszakák júniusban és júliusban mintegy 3 százalékkal, vagyis havonta 125 ezerrel növekvő száma mellett 5 százalékkal több, együttesen csaknem 3300 nyomozást kellett elrendelni a Velencétől Zalakarosig tartó, négy megyét érintő térségben. A külföldi vendégek számával együtt - akik között lengyelek, szlovének, csehek, németek, szerbek és montenegróiak voltak a legtöbben - 24 százalékkal, 89-re nőtt a külföldi gyanúsítottak száma.

A jelentősebb bűncselekmények közül 38 százalékkal volt kevesebb besurranásos lopás, a betöréses lopások száma pedig 45 százalékkal mérséklődött. Nőt az elfogott bűnelkövetők száma, nyolc százalékkal többet, összesen 1139 gyanúsítottat kerítettek kézre.

A közlekedési balesetek száma 1 százalékkal, vagyis 16 esettel nőtt, azok közül 11 százalékkal több volt a súlyos, viszont 22 százalékkal kevesebb a halálos. A megelőzés szempontjából azonban további teendőkre van szükség, mert a tavalyi 7-tel szemben idén 15-en fulladtak a Balatonba.

Sipos Gyula kiemelte, problémamentes volt a vizes világbajnokság balatonfüredi rendezvényeinek kezelése, a rendőri erők számára azonban egyre nehezebb feladatot jelentenek az esetenként több tízezres tömeget vonzó fesztiválok, a növekvő "buliturizmus".

A sajtótájékoztatón Piros Attila somogyi rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva elmondta: az olyan nyugat-európai terrorakciókhoz hasonló esetek elkerülésére, amikor autóval hajtanak a tömegbe, a nagy balatoni fesztiválokon új módszereket alkalmaztak. Megváltoztatták például a parkolási rendet, a járművek közlekedési irányait, illetve területeket zártak le és betonoszlopokat helyeztek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.