Kitartás

Vágó Gábor újabb korrupcióellenes népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be

Kilenc újabb, a korrupció visszaszorítását célzó népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára.

2017.09.20 20:39MTI

Az LMP volt országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelését, amit korábban népszavazás útján próbált elérni.

"A Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás" - fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártnak a referendumok esetében "szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott".

Vágó Gábor azt mondta, "a korrupciós rendszer pókhálójának közepében" Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága.

A politikus egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban egy párt tagja volt, továbbá a hozzátartozói ne dolgozhassanak a jegybankban.

A további kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vágó Gábor benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot. "Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.