Katasztrófavédelem

Mindenki ellenőriztesse fűtőkészülékét!

Október 15. előtt mindenki ellenőriztesse fűtőberendezését, illetve szerezzen be szén-monoxid-érzékelőt a balesetek megelőzése érdekében.

2017.09.17 00:30MTI

A hivatalos fűzési szezon megkezdése, vagyis október 15. előtt mindenki ellenőriztesse fűtőberendezését, illetve szerezzen be szén-monoxid-érzékelőt a balesetek megelőzése érdekében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton a honlapján.

A tájékoztatás szerint fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét; a legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni a berendezést.

A közlemény szerint a szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a zárt térbe visszajutó gázok, leginkább a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra.

A gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező, vagyis biztonságosan csak szén-monoxid-érzékelővel mutatható ki a jelenléte. Az OKF jó minőségű szén-monoxid-érzékelő beszerzését javasolja az érintettek számára. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és megbukott érzékelők listája is - közölte az OKF.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.