Észak-koreai válság

Észak-Korea elsüllyesztené Japánt

Amerikát pedig hamuba és sötétségbe borítanák.

2017.09.14 12:21MTI
hirdetés

Az észak-koreai külkapcsolatokért és propagandáért felelős Koreai Ázsia-Csendes-óceán Béke Bizottság emellett követelte a Biztonsági Tanács feloszlatását, amely szerinte “a gonosz eszköze”, és “pénzzel lekenyerezett” országok alkotják, amelyek bábként mozognak az Egyesült Államok parancsára. ”A szigetország négy részét süllyessze tengerbe a dzsucse atombombája” – idézte a bizottság közleményét a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. “Immár nincs szükség Japánra a közelünkben” – hangoztatta a testület.

A dzsucse Észak-Korea hivatalos ideológiája, amely a kommunizmust szélsőséges nacionalizmussal vegyíti, és önállóságot, öneállátást és önvédelmet hirdet. A térségbeli feszültség jelentősen nőtt Észak-Korea hatodik és egyben legnagyobb kísérleti nukleáris robbantása óta. A 15 tagú Biztonsági Tanács hétfőn egyhangúlag elfogadta az Egyesült Államok határozattervezetét az újabb szankciókról, amelyek az észak-koreai textilkivitelt és az ország üzemanyag-ellátását vették célba.

“Borítsuk hamuba és sötétségbe az Egyesült Államokat” Így kardoskodott tovább az észak-koreai bizottság. “Megvetésünknek az eddig kifejlesztett összes fegyver mobilizációjával adjunk hangot” – tette hozzá. A közlemény árulónak és Washington kutyájának nevezte Dél-Koreát.

A feszültségek ellenére a szöuli országegyesítési minisztérium jelezte: 8 millió dollárral (mintegy 2 milliárd forinttal) támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) és Gyermekalapjának (UNICEF) észak-koreai tevékenységét. Ez az első alkalom 2016 januárja óta, hogy Dél-Korea humanitárius segítséget nyújt szomszédjának a segítségnyújtást a politikától elválasztó alapelv szellemében.

Tokió eközben határozottan bírálta a “hallatlan és szélsőségesen provokatív” észak-koreai közleményt. ”Ez olyasmi, ami jelentősen emeli a feszültséget a térségben, és teljességgel elfogadhatatlan” – mondta Szuga Josihide japán kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.