Eladó

Libanoniak kezébe került a Köztársaság téri legendás pártház

Lenyűgöző lakóépületet ígérnek a volt kommunista és szocialista pártszékház helyére az ingatlant megszerző libanoni üzletemberek.

2017.09.05 19:07ma.hu

Négy libanoni üzletember ingatlanfejlesztő cégének, a Red.hu Kft.-nek a tulajdonába került májusban egy tavaly decemberben alapított vállalkozás, a Vision BP26 Kft. Nem is tűnt volna fel a hvg.hu-nak ez a cégfelvásárlás, ha alig egy hónappal a vétel előtt nem ebbe a cégbe apportálnak egy ikonikus budapesti ingatlant, a II. János Pál pápa (korábban Köztársaság) téri volt pártszékházat.

A II. világháború idején még a budapesti náciknak otthont adó épületegyüttesbe 1945-ben költözött a kommunisták budapesti pártbizottsága és ifjúsági szervezete. Az 1956-os forradalom idején a felkelők megostromolták és elfoglalták az ÁVH katonáival őrzött ingatlanokat, amelyekről az a hír járta, hogy az alatta lévő kazamatákban politikai foglyokat kínoztak. Bár ezt a legendát senki sem tudta megerősíteni, a pártház – amelyet 1956 után az utódpárt MSZMP budapesti szervezete foglalt el – a kommunista korszak erőszakszervezetének jelképévé vált. A rendszerváltás után azért a Magyar Szocialista Párt is jó ideig ott székelt, a párt 2007-ben, Gyurcsány Ferenc pártelnökké választása után adott túl a komplexumon. Azóta hajléktalanok foglalták el az elhagyatott épületet, amelyből az utóbbi években nem csak a berendezést hordták el, de már ablakai sincsenek meg.

A libanoni üzletemberek most akár a kazamaták legendájának is utánajárhatnak, miután a józsefvárosi önkormányzat kiadta a bontási engedélyt az épületre egészen a pince szintjéig, és már csak a szomszédok beleegyezésére várnak, hogy jogerőssé váljon a döntés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.