Egészségügy

Illegálisan üzemelt az ajkai kórház diagnosztikai osztálya

Az elavult CT-berendezésnek egy daganatos beteg halálához is köze lehetett.

2017.08.24 01:30ma.hu

Ajkán 2012 óta olyan CT üzemelt, amely nem felelt meg a jogszabályoknak. A kórház diagnosztikai osztályát már öt évvel ezelőtt be kellett volna zárni, de működhetett tovább - írja az Index a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezetre hivatkozva. A lap szerint az elavult, és a botrány miatt leselejtezett gyógyászati berendezésnek egy daganatos beteg halálához is köze lehetett.

A TASZ blogján arról ír, hogy 2012. június 30-án kijött egy miniszteri rendelet, amely szerint a "CT diagnosztikai osztályokon MDCT-vel, azaz multidetektoros computertomográfiai eszközzel kell rendelkezni." Az ajkai Magyar Imre Kórháznak nem volt ilyenje, így 2012-17 között a jogszabályok ellenére működött az osztály.

A TASZ ezért közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy hány olyan kórház lehet még, ahol elavult gépekkel dolgoznak. Érdemi választ erre nem kaptak, csak az ajkai kórház 2004-ben összeállított, 2007-ben módosított működési engedélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.