Cser-Palkovics András a miniszter ajtaja elé ment

A Fidesz újra a MeH által rendelt tanulmányok listájáról érdeklődik

A fideszes Cser-Palkovics András továbbra is várja a kancelláriaminiszter válaszát arra, hogy a Miniszterelnöki Hivatal milyen tanulmányokat rendelt meg az elmúlt időszakban, illetve a jövőben mekkora összeget szánnak erre célra.

2008.01.17 11:53MTI

Az ellenzéki politikus Kiss Péter parlamenti dolgozószobája előtt tartott sajtótájékoztatót. Cser-Palkovics András azért ment a miniszter ajtaja elé, mert csütörtökön jár le a határidő, ameddig Kiss Péter válaszolhat a fideszes képviselő január 2-i írásbeli kérdésére. Ebben a Fidesz helyettes szóvivője azt kérte, bocsássák rendelkezésére a MeH által megrendelt tanulmányok listáját, a megbízási szerződéseket, és hozzák nyilvánosságra, mennyi pénzt költöttek erre a célra.

Az Országgyűlés internetes honlapja szerint Kiss Péter csütörtökön válaszolt a fideszes képviselő írásbeli kérdésére. A fideszes politikus bejelentette: ismét írásbeli kérdéssel fordul a kancelláriaminiszterhez, akitől arra is választ vár, hogy a kormány idei 1 milliárd forintos költségvetéséből mennyit költenek majd tanulmányokra. Cser-Palkovics András a tájékoztató után nem ment be a miniszterhez, mert mint mondta, a házszabály szerint szeretne választ kapni írásbeli kérdéseire.

Az ügy előzménye, hogy Cser-Palkovics András tavaly kétszer is járt a MeH-ben, hogy tanulmányokat nézzen meg. Először tavaly november végén a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével kapcsolatos tanulmány miatt, később pedig a miniszterelnök helyettes kabinetfőnökének, Pimper Richárdnak a távozását kiváltó, "Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című anyag miatt.

Az ellenzéki képviselő másodszor december 13-án egy listát is kért Budai Bernadett kormányszóvivőtől, a miniszterelnöki kabinet létrejötte óta megkötött, hasonló megbízási szerződésekről és kifizetésekről. Cser-Palkovics András csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Budai Bernadett akkori ígérete ellenére nem kapta meg a listát, ezért fordult írásbeli kérdéssel a kancelláriaminiszterhez január 2-án.

Ebben a fideszes politikus a Magyar Nemzet cikke nyomán az előző két tanulmány mellett egy harmadikat is kifogásolt, és azt kérdezte, milyen indokkal rendelte meg pályáztatás nélkül a MeH a "Nemzetközi kormányzati kommunikációs eszközök az interneten" című tanulmányt Gyurcsány Ferenc régi ismerősének és üzlettársának cégétől tízmillió forintért.

Az MTI január 6-án írt arról, hogy a MeH kormányzati kommunikációs szakállamtitkársága 2007-ben összesen tizenkilenc tanulmányt rendelt, valamivel több, mint 118 millió forintért. A Fidesz ezt elfogadhatatlannak nevezte, és kijelentette, hogy véget kellene vetni ennek a "kormányzati pocsékolásnak, dőzsölésnek".

Arra az ellenzéki kifogásra, hogy miért külső céget bíznak meg a tanulmányok elkészítésével, miért nem a Miniszterelnöki Hivatal vagy más tárca készíti el az anyagokat, Budai Bernadett korábban azt mondta, a kormány takarékosan bánik az adófizetők pénzével, a hasonló tanulmányok elkészítése egyszeri, nem pedig állandó jellegű tevékenységet jelent, ugyanakkor speciális szakértelem szükséges hozzá, ezért ennek elvégzésével olcsóbb külső céget megbízni, mint ilyen céllal teljes munkaidőben alkalmazni embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.