Pénz beszél

Döntött az EU: Nagyon megugorhat a magyar államadósság

Az unió statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottsága szerint az Eximbank "foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás".

2017.08.10 09:25ma.hu

Az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás és így az államháztartáson belülre kell sorolni, döntött az Európai Unió statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottsága, a CMFB a Portfolio híre szerint.

Korábban a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank eligazítást kért az Eximbank ügyében, mert az Eurostat szerint a pénzintézetet az államháztartáson belül kell elszámolni.

Ha ezt megteszik, az komoly hatással lehet a magyar államadósságra.

De még nem biztos, hogy megteszik, mert a CMFB csak tanácsadó testület. Hiába adtak igazat az Eurostatnak a kérdésben, a magyar állam dönthet úgy, hogy ezt nem veszi figyelembe. De az Eurostat ennek ellenére megteheti, hogy az Eximbankkal kiegészített államháztartási adatokat közli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.