Bezárták a pszichiátriát, a betegek eltűntek

A pszichiáterek sem tudják, mi lett az OPNI lakóival

A magyar pszichiátereknek még mindig fogalmuk sincs, hogy hány beteg kallódhat még akár az utcán vagy hajléktalanszállókon, miután az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával elveszítette orvosát - mondta az InfoRádió kérdésére Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja.

2008.11.27 11:14Inforadio

Kurimay Tamás elmondta: az OPNI ellátási körzetében nagyjából 700 ezer ember tartozott, akinek mintegy 10 százaléka, azaz 70 ezer ember fordult meg az évek során az intézményben.

Orvosaik azonban az OPNI megszüntetése után szétszéledtek, a betegek közül pedig sokan nem keresnek újat, így kezeletlenül maradnak. Sokaknak nagyjából most fogyhat el az a gyógyszere, amelyet még az intézetből kapott.

Problémát jelent az is, hogy míg a Lipóton nagyjából 25 évre visszamenőleg rendelkezésre állt a betegek tejes kórképének dokumentációja, az iratok most nem az új ellátókhoz kerültek, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez, így a kórházak legfeljebb egy-két évre visszamenőleg ismerhetik meg a betegek adatait.

Német Attila, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Ambulanciájának vezetője korábban úgy nyilatkozott: még most is folyamatosan kerülnek elő betegek, akiknek elfogyott a gyógyszerük és visszaestek betegségükbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.