Megmutatta a hibákat

Elvitték a rendőrök a BKK-nak segítő fiatalembert

Felfedte az online jegyrendszer hibáit, éjjel elvitték a rendőrök.

2017.07.21 15:47ma.hu

Mint arról a ma.hu is beszámolt, felfedte a BKK online jegyrendszerének hibáit egy fiatalember. Képes volt úgy manipulálni a rendszert, hogy 50 forintért vehessen bérletet. A hibára fel is hívta a BKK figyelmét, ráadásul a bérletet sosem használta, mégis feljelentették.

"A célom csupán annyi volt, hogy jelezzem a BKK-nak a hibát annak érdekében, hogy megoldhassák azt és más ne használja ki (például arra, hogy féláron értékesítse a bérleteket a saját hasznára)" - mesélte az RTL Hiradónak.

Akkori cikkünk kapcsán így reagált a BKK

Az a nagy mennyiségű, kívülről érkező, rendszerszintű beavatkozás, amely a rendszer ellehetetlenítését célozta meg, nem volt eredményes.

Etikus hacker az, aki a megrendelő megbízásából, szerződéses viszony alapján, ellenőrzött keretek között hajt végre olyan teszteket és sérülékenységi vizsgálatokat, amelyek a rendszer biztonságos működéséhez szükségesek. Sem a BKK, sem a rendszer üzemeltetéséért felelős T-Systems Magyarország Zrt. nem etikus hackerek megbízásával ellenőrizte az online értékesítési felület informatikai biztonságát, ezért nem is beszélhetünk olyan hackerről, aki legálisan tesztelhette a rendszert. Így bárki, aki megkísérli feltörni a rendszert, vagy befolyásolni annak működését, jogellenesen jár el.

Most folytatódott a sok vitát kiváltó ügy: éjjel bevitték és gyanúsítottként hallgatták ki a fiatalembert a rendőrök.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15. - erősítette meg a 24.hu információit az Országos Rendőr-főkapitányság.

A fiatalember a továbbiakban szabadlábon védekezik.

Ennél többet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.