Környezetvédelem

Nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszán

Mintegy nyolc tonna műanyag palackot és egyéb hulladékot gyűjtöttek az V. PET Kupa részvevői a Tisza Dombrád és Tiszalök közötti szakaszán. Az összegyűjtött szemét több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék.

2017.07.19 13:25MTI

A kezdeményezéshez csatlakozó bodrogi csapat 4 nap alatt 679 kilogrammal járult hozzá a sikerhez - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Az idei jó teljesítmény az előzetes hulladék-monitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó közreműködésének köszönhető.

"A verseny messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a bodrogi takarítókülönítmény, a Zöld Kör és a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozásával. Azt is hatalmas sikerként könyveltük el, hogy a szelektált hulladék jelentős része újrahasznosul. Jövőre még több párhuzamos környezettisztító akciót szeretnénk szervezni és segítenénk a szennyezés forrásánál" - idézi a közlemény Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője szavait.

Az átválogatott és összetaposott szemét elszállításában és újrahasznosításában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. segített, az esemény fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium volt. A PET Kupa életében újabb mérföldkövet jelentő első folyami mikroműanyag mérése is lezajlott a Wessling Hungary Kft. jóvoltából.

A PET Kupa csapata a versennyel a Romániából, Ukrajnából és hazánkból a Tiszába kerülő szennyezettségére kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő palackáradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.