Per

Megkezdődött a Voldemortként emlegetett Mengyi Roland perének tárgyalása

Megkezdődött szerdán a fideszes Mengyi Roland és társai pere, akik a vád szerint több száz millió forint pályázati pénzt próbáltak zsebre tenni.

2017.07.12 10:30ma.hu
Fotó: MTI

Az ügyet Fővárosi Törvényszék tárgyalja. Mengyi a megjelent újságíróknak azt mondta, ez nem egy politikai ügy, bár próbálnak belőle politikát csinálni. Továbbra állítja, nem követett el semmit. Mint ismert, a 168 Óra írt arról 2015. augusztus elején nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap információi szerint a "a szokásos" 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót "alkotmányos költségként" egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.

Mengyi közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. "A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé" - jelentette ki, hozzátéve, ha "a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi", kéri mentelmi joga felfüggesztését.

Kezdetben a NAV nyomozói figyelték a képviselőt, amikor vélhetően átvette a kenőpénzt, de az ügy - mivel felmerült a politikus büntetőjogi felelőssége - átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. Két héttel azután, hogy kirobbant a botrány, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről szeptember közepén a képviselők egyhangúlag, 167 igen szavazattal mellett döntöttek.

Mengyit októberben hallgatták ki gyanúsítottként, az ügyet a rendőrség februárban zárta le. Polt Péter akkor azt közölte, hogy hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötöt előzetes letartóztatásba is helyeztek egy időre, illetve, hogy azóta már mindannyian szabadlábon védekeznek.

A vád szerint maguknak akarták megszerezni a pályázati pénzeket

A Központi Nyomozó Főügyészség április végén számolt be arról, hogy Mengyi és társai ellen vádat emeltek különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt.

A vádirat szerint Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán döntötték el, hogy szociális szövetkezeteknek európai uniós forrásból származó pályázatot írnak ki, hogy "az azon elnyerhető összeget jogellenesen - valós teljesítés nélkül - saját maguk megszerezzék".

A vád szerint Mengyi valóban részesedés fejében vállalta a közreműködést. Emiatt a vádlottak többször egyeztettek. A többiekkel az egyik találkozójukon azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a kiírásáért. Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért pénzt, és az összeget eljuttatták Mengyi Roland barátjának.

Az ügyészség szerint a pályázatok benyújtásával az volt a céljuk, hogy megszerezzék az elnyerhető teljes összeget - maguknak. Csak annyit akartak ebből a tényleges célra fordítani, ami ahhoz kell, hogy ne bukjanak le, azaz némi látszatmunkánál nem történt volna több.

"A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen 499.996.391 forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat - a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt - elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett" - áll a vádiratban.

A fenti bűncselekményekért - a halmazati szabályok szerint - 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.