Egészségügy

400 milliós fejlesztés az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban

Több mint 400 millió forintból újult meg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet (ESZSZK) onkológiai osztálya.

2017.06.20 17:04MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a hazai halálozások kilenctizedéért a fertőző és krónikus betegségek, a szív- és érrendszeri, a daganatos, a légzőszervi és emésztési betegségek a felelősek, tavalyelőtt a daganat volt a vezető halálok, holott négyből három esetben elmondható, hogy korai szűréssel jelentősen javíthatóak lettek volna a gyógyulás esélyei.

Vályi-Nagy István, az ESZSZK főigazgatója kiemelte: jelenleg évi 50 ezer fekvő- és tízszer ennyi járóbeteget látnak el, és ez a szám az intézményi centralizáció esetén csak nőni fog.

Elmondta, a most létrehozott osztályt több különálló épületből költöztették egybe, egy- és háromágyas szobákkal újabb csúcsszínvonalú részleget alakítva ki.

Szavai szerint ez a betegek gyógyulását éppúgy javítja, mint a munkatársak megtartásának esélyét.

Szólt arról is: forradalmi változások előtt áll a daganatos megbetegedések kezelése, így a következő öt évben a kemoterápiával szemben előtérbe kerülnek más megoldások; erre készülve az Országos Onkológiai Intézettel közösen 3,5 milliárdos pályázati forrást nyertek el a terápiák és a diagnosztika fejlesztésére.

Az eseményen elhangzott: az osztály a Szent László Kórház telephelyen egy teljesen felújított épületbe költözött át; a fejlesztés költségeiből 270 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 94 milliót a kórház, 40 millió forintot a Szerencsejáték Zrt. állt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.