Civiltörvény

Orbán szerint nincs olyan, hogy polgári engedetlenség

A miniszterelnök úgy látja, az amerikaiak beavatkozása a civiltörvénnyel kapcsolatos vitába "érdekes vállalkozás".

2017.06.16 10:14ma.hu
Fotó: MTI

Míg a Velencei Bizottság állásfoglalása a jogi okfejtés mellett "politikai epeömlést" tartalmazott, addig az amerikaiak véleménye "izgalmas", beavatkozásuk ebbe a vitába "érdekes vállalkozás" - mondta a Magyar Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán.

Orbán szerint az Egyesült Államokban ugyanis a magyarnál sokkal szigorúbb szabály van, ott a külföldről finanszírozott szervezetekre vonatkozó előírások brutálisak. "Mi az amerikaiakhoz képest finomak és udvariasak vagyunk" - jelentette ki.

A kormányfő szerint felfoghatatlan, hogy "ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni, miért szégyelli azt bevallani".

Arra a felvetésre, hogy több érintett szervezet is polgári engedetlenséget hirdetett a jogszabállyal kapcsolatban, úgy reagált: ha a magyar nép választott képviselői törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartania. Mint mondta, a magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.