Palackokból új csomagolóeszközök

PET palackokat hasznosító cégek Jászárokszálláson

A használat után fölöslegessé vált PET palackokból új csomagolóeszközöket előállító két vállalkozás telepedik le Jászárokszálláson; a cégek egy hektár közművesített területet vásárolnak a kisváros ipari parkjában - közölte a Gergely Zoltán polgármester az MTI-vel.

2008.11.26 07:42MTI

Gergely Zoltán elmondta: a két vállalkozás közül az egri székhelyű Recyco Kft. a begyűjtött és feldolgozott PET palackokból az élelmiszeriparban is újra használható alapanyagot állít elő. A beruházás értéke a felépítendő üzemcsarnokkal együtt nettó 420 millió forint, és legalább 13 ember részére nyújt foglalkoztatási lehetőséget. 

A PET palackok begyűjtését, mosását és darálását, azaz a környezetterheléssel és zajjal járó munkafázisokat más vállalkozások végzik, a Recyco csak a zsákokban odaszállított alapanyagot dolgozza fel. Az Európában ezen a területen piacvezető osztrák Starlinger cég egyik berendezését használják majd, amely külső képében egy nagyobb méretű fröccsöntő gépre hasonlít. A zárt rendszerű, káros anyag mentes technológia lényege: a tárolótartályba beöntött alapanyagból a feldolgozás végén granulátum képződik. 

A betelepülő másik vállalkozás, a budapesti bejegyzésű Medveszőllő Kft. ebből a granulátumból állít elő PET alapú csomagoló eszközöket 0,05 litertől 5 literes űrtartalomig, bármilyen színben és kivitelben. A technológiát az amerikai GTR PET Technologies Ltd. fejlesztette ki, ez a módszer még Európában is ritkaságnak számít. Az üzem nettó 350 millió forint beruházással épül fel, és várhatóan 15 embernek ad munkát. Az előzetes tervek szerint az építkezések mindkét cégnél 2009 tavaszán megkezdődnek és már jövőre megindulhat a termelés. A polgármester az MTI-nek elmondta: eddig 15 vállalkozás települt a város ipari parkjába, a cégek tavaly kereken 330 millió forintot fizettek be iparűzési adóként az önkormányzat kasszájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.