Brüsszel

Soros szerint az Orbán-kormány korrupt maffiaállam

A Nézőpont elemzője úgy látja, hogy a magyar származású amerikai üzletember "hadüzenetet küldött" Orbánnak és a kormánynak.

2017.06.01 12:20MTI
Fotó: MTI

Az Orbán Viktor kormányfő által létrehozott "maffiaállam megtévesztéseivel és korrupciójával" bátran szembeszegülő magyarokat méltatta Soros György csütörtökön egy brüsszeli gazdasági fórumon.

A magyar származású amerikai üzletember vitaindító beszédében hangsúlyozta, "a nyílt társadalmak megvédéséhez nem elég bízni a jogállamban, de ki is kell állni azért, amiben hiszünk".

Leszögezte, demokráciát nem lehet kívülről bevezetni, azt az embereknek kell kikövetelniük és megvédeniük, ugyanakkor üdvözölte az európai intézmények "erélyes fellépését" a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokkal szemben.

A befektető kiemelte, az általa alapított Közép-európai Egyetem (CEU) sorsa még nem dőlt el Magyarországon, de reményének adott hangot, hogy az akadémiai és az egyesülési szabadság elkötelezett védelmezésével "végül sikerül mozgásba hozni az európai igazságszolgáltatás lassan őrlő malmait".

Hadüzenet?

Soros György hadüzenetet küldött Orbán Viktornak, a magyar kormánynak és a Fidesznek, amikor egy brüsszeli gazdasági fórumon tartott beszédében "maffiaállamnak" nevezte Magyarországot - jelentette ki a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianéző Kft. vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Boros Bánk Levente már önmagában azt is szürreálisnak nevezte, hogy egy amerikai milliárdos nyitóelőadást tarthat az Európai Bizottság felkérésére egy európai gazdasági fórumon.

Hozzátette: cinikus az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos magatartása is, ugyanis asszisztál ahhoz, hogy egy amerikai milliárdos akarja meghatározni a gondolkodást az Európai Unió és a tagállamok jövőjéről.

A műsorban felidézték Soros beszédének azon részét, amelyben csodálatát fejezi ki azért a kiállásért, amelynek során a magyar emberek tiltakoznak az ellen a "maffiaállam" ellen, amelyet szerinte Orbán Viktor alakított ki.

Ez hadüzenet a választások közeledtével a magyar kormánnyal, Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben - fogalmazott a politológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.