Országgyűlés

A költségvetést és az adócsomagot kezdi tárgyalni a Ház

Megszavazhatják tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését is.

2017.05.15 06:27MTI
hirdetés

Az Országgyűlés jövő héten kezdi tárgyalni a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A képviselők összesen 30 órában fejthetik ki véleményüket a kormány előterjesztéséről, a hatnapos ülésen emellett terítékre kerül még a kabinet adócsomagja is.

A házelnök - a parlament honlapján olvasható - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólásokkal kezdődik, amit az interpellációk és az azonnali kérdések követnek. Ezután a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolíthatják le.

A második ülésnap elejére tervezett határozathozatalok alatt fogadhatják el egyebek mellett a reklámadóról szóló törvény módosítását. Megszavazhatják tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését.

Ezt követi a kormány adóváltoztatási javaslatairól kezdődő általános vita ötórás időkeretben, ami után a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló indítványt tárgyalják. A keddi ülésnap az idei büdzsé módosításának vitájával zárul.

A 2018-as költségvetés általános vitája szerdán kezdődik. Az általános vita a nemzetgazdasági miniszter 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődhet, amit az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása, majd a frakciók vezérszónokainak szintén fél-fél órás beszédei követnek.

A képviselők szerdán közel 10 órában, csütörtökön 14 órában, pénteken pedig további négy órában fejthetik ki véleményüket a büdzséről.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amikor átnyújtotta az arról szóló javaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető szerint a költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése. A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós.

Pénteken vitathatják meg a Fidesz-KDNP-javaslatát a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról.

Az ülés május 22-én hétfőn érhet véget. A képviselők az ekkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után a magyar vidék gazdasági és társadalmi felemeléséhez szükséges lépésekről tarthatnak politikai vitát az LMP kezdeményezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.