Kábítószer

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Az új pszichoaktív anyagok jegyzékében már hetvennél is több anyag szerepel.

2017.05.11 07:38MTI

Két új pszichoaktív anyag került tiltólistára - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel csütörtökön.

Az államtitkár közlése szerint a Flubromazepam és az U47700 került az új pszichoaktív anyagok jegyzékére, amelyben így már 70-nél is több anyag szerepel.

Az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, tiltólistája folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés érdekében - emlékeztetett.

A tiltólistára új pszichoaktív anyagok és úgynevezett vegyületcsoportok, törzsképletek kerülnek, és a törzsképletekből származtatott vegyületek, anyagok szintén automatikusan tiltottá válnak.

Rétvári felidézte, hogy 2015. január 1-jétől a jegyzéket nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a jogalkotó a korábbinál gyorsabb reagálhat.

A kormány célja, hogy a következő években jelentős mértékben visszaszoruljon a kábítószer-használat Magyarországon - hangsúlyozta.

Ennek érdekében - uniós forrásból - hatmilliárd forintból fejlesztik a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastruktúráját, hárommilliárd forintot fordítanak megelőzési programokra, valamint több mint kétmilliárd forint jut az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére.

A droghasználat kialakulásának megelőzését és visszaszorítását célozza továbbá egy 1,9 milliárd forintos megelőzési és visszaszorítási program, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézményeket segítik - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.