Vád

Megalapozatlan a feljelentés: az ügyészség visszadobta a Soros György elleni beadványt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy orosz lapnak azt nyilatkozta, hogy az üzletember azon dolgozik, hogy a magyar kormány megbukjon, mert nem ért egyet az általuk képviselt politikai irányvonallal.

2017.04.29 17:09ma.hu
Fotó: Andreas Gebert / MTI

Múlt héten fordult az ügyészséghez a feljelentéseiről ismert Fidesz-tag, Tényi István. Ismeretlen elkövető ellen tett bejelentést amiatt, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kreml-párti Russia Todaynek mondott Soros Györgyről: az üzletember azon dolgozik, hogy a magyar kormány megbukjon, mert nem ért egyet az általuk képviselt politikai irányvonallal.

Tényi a bejelentést azzal indokolta, hogy Soros György valóban megdöntené a kormányt, induljon ellene eljárás. Ha viszont nem, akkor fejezzék be a politikai színjátékot. A bejelentésben idézte a Nézőpont Intézet elemzőjének, Victor Ponta volt román miniszterelnök, illetve ifj. Lomniczi Zoltán CÖF-szóvivő Soros-ellenes véleményét is – írta meg a hvg.hu.

A 444.hu szombaton azt írta, a Fővárosi Ügyészség úgy látta, hogy a nyilatkozatok sorosozásai nem tartalmaznak konkrét tényeket és adatokat arról, hogy Soros miképpen kívánja megdönteni a rendszert, csak véleményeket tartalmaznak. A hatóság azt sem látta világosan, hogy Tényi István melyik szervezet tevékenységét sérelmezi.

Alkotmányos rend elleni szervezkedést az követ el, aki olyan szervezetet hoz létre, illetve vezet, amelynek célja, hogy erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megdöntse Magyarország alkotmányos rendjét - idézték a Btk.-t az indoklásban.

Az ügyészség szerint vélemény, politikai nézet önmagában nem alkalmas bűncselekmény megállapítására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.