MSZP álláspont

Szanyi Tibor, az MSZP fenegyereke megmondta a frankót

A politikus szerint az Orbán-rezsim demokráciát és állampolgári jogokat sértő sorozatos lépéseibe már kissé belefásult a közvélemény.

2017.04.26 18:04ma.hu
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor a korrupció védelmében lépett fel az Európai Parlamentben. Az Orbán-rezsim demokráciát és állampolgári jogokat sértő sorozatos lépéseibe már kissé belefásuló európai politikai közvéleményben a legutóbbi, a CEU-t és a civil szervezeteket célzó támadások, valamint a „nemzeti konzultáció” égisze alatt folyó EU-ellenes kampány olyan széleskörű felháborodást váltott ki, amelynek nyomán az Európai Parlament eheti plenáris ülésén ismét napirendre kellett tűzni a magyarországi politikai helyzetet.

Közvetlenül a vita után Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő így összegezte véleményét: „Bár korábban nem láttam sok értelmét annak, hogy az EP konkrét intézkedések nélkül rendre európai színpadot biztosítson Orbán hazug demagógiájának, ezúttal a felháborodás minőségi szintet lépett azzal az egészen széles politikai spektrummal, amelyben a képviselők elítélték a Fidesz-kormányt. Sajnos azonban számomra Orbán mostani szereplése azt vetíti előre, hogy a mai plenáris vita a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal sem fogja elérni - amúgy köszönetre és tiszteletre méltó - célját: a magyar politikai viszonyok visszaterelését a demokratikus, humánus, európai útra.”

Az MSZP politikusa mindemellett hangsúlyozta, hogy ezért legkevésbé sem lehet az EP-t hibáztatni, sőt, az ilyen viták segíthetnek felismerni az európai politikusoknak, hogy Orbánt nem lehet politikai érvekkel befolyásolni, hiszen rendszere nem ideológiai-politikai alapon távolodik a közös európai értékektől.  „A magam részéről ezúttal is igyekeztem megértetni kollégáimmal, hogy a magyarországi demokratikus alapjogok szisztematikus leépítésének egyetlen célja az Orbán-rezsim korlátlan hatalmának kiteljesítése, annak érdekében, hogy semmilyen külső, vagy belső politikai, jogi tényező ne korlátozhassa az általa működtetett, mindent átható korrupciós mechanizmust. Valójában Orbán mai brüsszeli cinikus érvelésének hátterében is egy dolog húzódott meg: a pénz; helye pedig nem az európai politika e legmagasabb szószékén, hanem egy köztörvényes eljárásban, a vádlottak padján lenne. Annál is inkább, mert az európai adófizetők pénzéről van szó, hiszen korrupt hálózatát Orbán szinte teljes egészében uniós forrásokból finanszírozza ” – mutatott rá Szanyi Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.