Demonstráció

Az orosz befolyás növekedése ellen tüntettek a budapesti orosz nagykövetség közelében

Demonstrálók gyűltek össze a budapesti orosz nagykövetség közelében hétfő este, a felszólalók úgy vélték, az elmúlt években aggasztóan nőtt Moszkva befolyása Magyarországra.

2017.04.25 06:45MTI
MTI Fotók: Kovács Tamás

Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek a politikai ellenfeleiket "elteszik láb alól", börtönbe zárják. Példaként említette Oroszországot, Azerbajdzsánt és Iránt. A 21. század veszélyes korszaknak ígérkezik, a Kelet és a Nyugat ugyanis távolodik egymástól - vélekedik.

Ironikusan úgy fogalmazott: aki demokráciát követel, az valójában Soros Györgyöt védi, és azt akarja, hogy iszlám terroristák árasszák el Európát. Mindenki Soros ügynöke, aki nem orosz ügynök - fejtegette ironikusan.

Lányi András ugyanakkor megjegyezte, szerinte is reformokra szorul az Európai Unió, és nem gondolja, hogy ne kellene megvédeni a kontinens határait.

Puzsér Róbert publicista szerint "Európa bajaira nem a kevesebb, hanem a több Európa a megoldás". Közlése szerint Oroszország barátsága Magyarországnak mindig háborút, vért, megszállást jelentett. A lengyelek és a baltiak látják ezt, csak Orbán Viktor gondolja, hogy ha orosz szuronyokra építi hatalmát, akkor "kaphat annyi időt, mint Kádár János" - fogalmazott.

Antal Nikoletta Henrietta, a Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája szerint Orbán Viktor miniszterelnök a magyarok ellen van. Arra kérte a résztvevőket, hogy lépjenek a nyugati életforma és értékrendek felé.

Zsenya Beljakov orosz LMBTQ-aktivista, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktorandusza felidézte, hogy Vlagyimir Putyinban hatalomra kerülésekor sokan látták a progresszív politikust, mára azonban Oroszországban szinte megszűnt a független média, a CEU-hoz hasonló Szentpétervári Európai Egyetemet a hatalom bezáratni készül, és a civil szervezetek ellen kormányzati hadjárat folyik.

A tömegben nemzeti színű, valamint európai uniós zászlót is lehetett látni. Az emberek fütyültek, kereplőztek, és egyebek mellett azt skandálták: "Nem hagyjuk!", "Ruszkik haza!" Többen transzparenssel érkeztek, az egyiken a "Nem leszünk gyarmat!", egy másikon az "Újraszületett a párt" feliratot lehetett olvasni.

Mivel az orosz nagykövetség környékét lezárták, a résztvevők kissé odébb, az Andrássy út 100. előtt gyülekeztek. Innen mintegy ötven méter hosszan nyúlt el a tömeg a Kodály körönd felé.

A szervezők az Állítsuk meg Moszkvát! elnevezésű esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak: "Magyarországnak Európában a helye".

A beszédek elhangzása után a demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Kormányellenes és az uniót támogató jelszavakat skandáltak, majd elvonultak. Egy részük az Oktogonhoz ment, hogy folytassa a tüntetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.