Demonstráció

Választási mozgalmat hirdettek a budapesti demonstráción - így vonultak a tüntetők

Választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton civil aktivista szombaton a Szabadság téri demonstráción annak érdekében, hogy legkésőbb az év végéig arányos választási rendszert vezessenek be Magyarországon.

2017.04.16 10:33MTI
Screenshot

Mint a Nem maradunk csendben Facebook-csoport által szervezett civil megmozduláson hangsúlyozta, olyan parlamentre van szükség Magyarországon, amelyben valós társadalmi erők jelennek meg. Hozzátette: amíg ilyen a választási rendszer és a hatalom, addig a parlament "színháznak kiváló, népképviseletnek gyalázatos". Úgy vélte, "a Fidesz-ország helyett közös ország kell, ahol a hatalmat nem a klientúra kistafírozására használják, és azokat díjazzák, akik építik a hazát".

Gulyás Márton szerint "2018-ban arányos és egyenlő feltételek járnak mindenkinek, ez még Gyurcsánynak, Vonának vagy Karácsonynak is jár".

Varga Gergő civil aktivista arról beszélt, hogy a kormány vagy lemond, "vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a Parlamentből". Kitért arra, hogy nemcsak a CEU és a civil törvény módosítása miatt gyűltek össze az emberek, hanem a kivándorolt több százezer ember miatt, valamint "a 4,5 millió nyomorgó emberért, akik mellett elment a hatalom és az út szélén hagyta őket". Varga Gergő azt mondta, ebben az országban ma csak azok szabadok, akik a Fideszt és a nemzeti együttműködés rendszerét támogatják, és ebben nem akar élni.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a kormány "szándékosan" halogatja az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, az isztambuli egyezmény ratifikálását. Felszólat még Szabó Simon színész, Borsos Luca és Hegedűs Barbara civil aktivista is.

A főváros V. kerületében, a Szabadság téren tartott tüntetés szervezői nem hagyományos demonstrációra hívták az embereket, a beszédek mellett a zenén, a táncon, és a hangos véleménynyilvánításon volt a hangsúly. A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat és különböző transzparenseket.

A szervezők kérésének megfelelően nagyon sokan vittek sípot, kereplőt, dobot a rendezvényre.

A rendezvény befejezése után a tüntetők egy része elindult a Kossuth térre, onnan pedig a Jászai Mari tér érintésével, a Nagykörúton vonulva az Oktogonra érkeztek. Itt éjfél utánig jelszavakat skandáltak, táncoltak. A tüntetők egy része leült az aszfaltra. Többen átvonultak a Deák térhez is. A rendőrség lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát, az Oktogonról elterelték a járműforgalmat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.