Demonstráció

Börtönbüntetést kért Gulyás Mártonra az ügyészség

Próbaidővel, de börtönbüntetést javasolt az ügyész Gulyás Mártonnak és Varga Gergőnek.

2017.04.13 18:43ma.hu

Gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön garázdaság és rongálás miatt azt a két fiatal férfit, aki hétfőn a Sándor-palota épületére festékes flakonokat dobott. Az ítélet nem jogerős.

Ma tárgyalták gyorsított eljárásban a több mint két napja fogva tartott Gulyás Márton és Varga Gergő ügyét, akik hétfő este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozva narancssárga festéket dobtak az épületre, amin így - az ügyészség közleménye szerint - 23 ezer forintos kár keletkezett. A vádlottak bilincsben érkeztek a tárgyalására.

Az egész napos tárgyalás végéhez közeledve az ügyész a perbeszédben azt mondta: Gulyás Márton és Varga Gergő nem politikai véleménynyilvánításuk miatt ülnek a vádlottak padján, hanem mert csoportosan garázdaságot követtek el, és megrongáltak egy műemlék épületet, a Sándor-palotát.

Az ügyész szerint Gulyásék csoportosan és nyilvánosan elkövetett garázdaság esetét valósították meg. Arra kérte a bíróságot, a vádlottakat nyilvánítsa bűnösnek. Mindkét vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért.

Megalázó és jogsértő Gulyásék bilincsben történt elővezetése

Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András a következőképpen foglalta össze a tudnivalókat:

mivel a bilincs és a póráz viselése megalázó, ilyen kényszerítő eszközök használatára a hatóságoknak csak akkor van lehetőségük, ha az indokolt és arányos, mert

- az érintett olyan erőszakos bűncselekményt követett el, amire megállnak a fentiek, vagy
- a múltja, személyisége miatt fennáll a szökés vagy az erőszakos cselekmény elkövetésének a veszélye.

Tudomásunk szerint egyik eset sem áll meg egyik vádlottra sem. A rendőrségnek már csak azért is tudnia kéne, hogy súlyosan jogsértő, amit tesznek, mert pár éve kártérítést kellett fizetniük valakinek, akit ugyanígy megaláztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.