Demonstráció

A civil törvény módosítása ellen demonstráltak Budapesten

A korlátozással a tudás és a gondolat szabadságát támadják - mondták a tüntetők. A hivatalos demonstráció után tovább folytatódott a tiltakozás

2017.04.12 18:56MTI
hirdetés

A Kossuthon is van jó pár száz tüntető

A tömeg nagyobbik része az Oktogon-Nyugati-Deák-Astoria vonalon mozog, a járókelőket invitálják maguk közé, és az Astoriáról az Erzsébet híd felé fordulnak. Egy másik, kisebb csoport pedig a Nyugatitól nem a Bajcsyn ment tovább, hanem az Alkotmány utca érintésével a Kossuth térre. Az index.hu egyik tudósítója szerint körülbelül háromszázan vannak háromnegyed 9-kor, egy másik szerint pedig pár ezren.

Elfoglalták az Oktogont

A tömeg elért az Oktogonhoz, zúg az "Orbán takarodj", elfoglalták a teret.

Rengeteg rendőr sorakozott fel a Fidesz székháza előtt

A tüntetők egy része a Lendvay utcába vonult a Hősök teréről, ahol szívet formáltak a résztvevők. Zengett az "Orbán, takarodj" és a "Demokráciát!" Papírrepülőket dobálnak, így üzenik, hogy a Soros Airlines-szal jöttek.

A civil törvény módosítása ellen demonstrálnak a budapesti Hősök terén szerda délután. A Civilizáció elnevezésű csoport azért hirdette meg rendezvényét, mert megbélyegzőnek tartja a kormány módosító javaslatát, mely szerintük tovább nehezítené a hazai civil szektor működését.

Álláspontjuk szerint azzal, hogy a törvény regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek évi 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről, a tudás és a gondolat szabadságát támadják.

A rendezvényen többen is a "civilek vagyunk, magyarok vagyunk, szabadok vagyunk" feliratú táblával, magyar és európai uniós zászlókkal jelentek meg, több demonstráló "a CEU mellett állok" feliratú kitűzőt viselt.

A Hősök terén megjelentek egy több méter betűmagasságú "CIVIL" feliratot állt körbe szív formában. A szív-formát körülálló demonstrálók megtöltötték a Hősök terét, illetve a Dózsa György út és az Andrássy út kereszteződését.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szervezők a helyszínen arról tájékoztattak, hogy a szív azt jelképezni hogy a társadalom körülöleli a civil szervezeteket.

A demonstrációhoz - a szervezők tájékoztatása szerint - több tucat civil szervezet jelezte csatlakozását, köztük az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Háttér Társaság, a Humán Platform, a Krétakör Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Oktatói Hálózat, az Ökotárs Alapítvány, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Roma Parlament, a Szivárvány Misszió Alapítvány - Budapest Pride, a Tanítanék Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Védegylet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.