Kamrázás

Autóklub: hibás a közterület-felügyeletek eljárási jogosultságának szabályozása

Nem veszik ugyanis figyelembe a közúti közlekedésről szóló törvény egyik követelményét.

2017.03.31 20:51MTI
hirdetés

A Magyar Autóklub szerint elhibázott a közterület-felügyeletek kamerás felvételek alapján történő eljárási jogosultságának szabályozása a kötelező haladási irány betartására vonatkozó szabályok megszegése esetén.

A szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy vélekedtek, hogy egyrészt aránytalanul magas a fix ötvenezer forintos bírság, másrészt problémás, hogy a cselekmény az objektív felelősségi körbe tartozik. Ezért javasolják a bírság csökkentését, valamint a cselekmény kivonását az úgynevezett közigazgatási bírságos körből.

A szervezet szerint tévesek azok a nyilatkozatok, amelyek a közterület-felügyeletek által hivatkozott kamerák megfelelőségére, és ezen keresztül a közterület-felügyeleti eljárás jogszerűségére hivatkoznak. Nem veszik ugyanis figyelembe a közúti közlekedésről szóló törvény azon követelményét, miszerint a közterület-felügyelet csak akkor küldhet ki csekket az üzemben tartónak a rendszám alapján, ha az elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté, és a szabályszegést nem rögzítették a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel - ebbe a kategóriába az autóklub ismeretei szerint jelenleg csupán a Véda kamera tartozik. A közterület-felügyeletek pedig nem jogosultak bírságolni, ha Véda berendezéssel készítenek felvételt, mindössze annyit tehetnek, hogy továbbítják az adatokat a rendőrségi központba - emelték ki.

Amennyiben viszont mégsem Véda kamerát üzemeltetnek, akkor ugyan valóban jogosultak csekket küldeni az üzemben tartónak, ha azonban a bírságolt nem fizet, csak a helyi rendőrség jogosult lefolytatni a közigazgatási hatósági eljárást. A befizetett bírságot viszont nem lehet visszakövetelni a közterület-felügyelettől - hangsúlyozták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.