Népesedés

Hullik a magyar

A KSH adatai szerint egy év alatt majdnem 20 százalékkal nőtt a halálozások száma. Kevesebb gyerek is született.

2017.03.24 10:58MTI

Az év első hónapjában 7683 gyermek jött világra, ez mindössze 37-tel, 0,5 százalékkal maradt el a tavaly januári születésszámtól - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ismertették: 14 064 ember hunyt el, 2286-tal több, mint egy évvel korábban, ami nagymértékű, 19 százalékos emelkedés. 2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám. Hátterében - a két évvel ezelőttihez hasonlóan - a tetőző influenzajárvány állhatott.

A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések számának enyhe csökkenése miatt a természetes fogyás a 2016. januári 4058-cal szemben 2017 első hónapjában 6381 volt, ami 57 százalékos növekedést jelent.

Közölték: a házasságkötések száma idén januárban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az év első hónapjában anyakönyvezett 1429 házasságkötés 41-gyel volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2,8 százalékos csökkenésben szerepet játszhatott, hogy idén januárban eggyel kevesebb hétvége volt, mint tavaly.

Kitértek arra is, hogy ezer lakosra 9,2 élveszületés és 16,9 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 2,8 ezrelékponttal magasabb volt az előző évinél, ennek következtében a természetes fogyás értéke 2,8 ezrelékponttal, 7,7 ezrelékre emelkedett. Az év első hónapjában ezer élveszületésre 1,8 csecsemőhalálozás jutott, ami jelentős, 2,2 ezrelékpontos visszaesés az előző év januárjához képest - tudatta a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.