Diplomácia

Trump tanácsadóival tárgyalt Szijjártó Washingtonban

Donald Trump amerikai elnök két befolyásos tanácsadójával is tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péter, aki kedden megnyitotta a magyar nagykövetség új épületét, szerdán pedig részt vesz a terrorellenes globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán.

2017.03.22 07:22MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden megbeszélést folytatott Gorka Sebestyénnel, Donald Trump elnök biztonságpolitikai tanácsadójával és Jason Greenblatt tanácsadóval, aki a nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízott.

A magyar miniszter kedd este az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával - köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel - tartott munkavacsorán vett részt.

A vacsorán elmondott beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta a világban zajló mélyreható változások hatásait a politikai és gazdasági stratégiai döntésekre. "Sok változás éppen az Egyesült Államokból, Washingtonból indul ki, és Magyarország örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit" - fogalmazott. Utalt arra, hogy az átalakulóban lévő új amerikai gazdaságpolitika új helyzetet teremt a világgazdaságban is, s ebben a helyzetben, az új körülmények között, Magyarország eltökélt abban, hogy erősítse versenyképességét. Ehhez - mint mondta - a magyar kormány patrióta gazdaságpolitikát választott. Szijjártó Péter "nem hagyományos gazdaságpolitikaként" jellemezte ezt, és fő elemeként az adócsökkentést emelte ki.

Szijjártó Péter szerdán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és általában a terrorizmus ellen küzdő globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán vesz részt az amerikai külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter és Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsos (Fotó: KKM)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.