NÉBIH

Gyűrűzik a botrány: már száz termék minőségét vizsgálja Magyarország

Nyolc uniós tagállam tiltakozik az élelmiszerek kettős minősége ellen, vagyis, hogy a multi cégek gyengébb minőségű árut hoznak a közép-kelet-európai régióba.

2017.03.08 10:22ma.hu

Csaknem százmillió ember kap gyengébb minőségű élelmiszert - mondta Fazakes Sándor az M1-en. Már nyolc uniós tagállam tiltakozik az élelmiszerek kettős minősége ellen, vagyis, hogy a multi cégek gyengébb minőségű árut hoznak a közép-kelet-európai régióba, mint Nyugatra. A magyar és szlovák kezdeményezéshez csatlakoztak a csehek, a horvátok, Szlovénia, Románia, Bulgária és Görögország is. A kérdésről az uniós agrárminiszterek is tárgyaltak. Fazekas Sándor elfogadhatatlannak nevezte a jelenlegi helyzetet, és bízik benne, hogy a kérdést a héten az uniós csúcson is megvitatják.

Csaknem százmillió ember kap gyengébb minőségű élelmiszert, ez elfogadhatatlan és nekünk az a célunk, hogy nyomást gyakoroljunk az Európai Unió bizottságára, hogy olyan jogi kereteket alkosson, ami megtiltja a kettős minőséget és szankcionálásra is lehetőséget ad – ezt mondta Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az M1-en szerdán.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy ezt a problémát annak idején Magyarország elsőként vetette fel, már 2013-ban is napirenden volt, de valahogy minidig elkanyarodott a figyelem erről a fontos ügyről.

Fazekas Sándor arról is beszámolt, hogy Magyarországon jelenleg száz terméket vizsgálnak, de nem hozzák nyilvánosságra, hogy melyeket, mert akkor a gyártók részéről rögtön beindulna a magyarázkodás és egy védekező mechanizmus. Az eljárás végén azonban nyilvánossá teszik, hogy hol, mit találnak.

A miniszter arról is beszélt az M1-en, hogy vannak tagállamok, amelyek beálltak velünk szembe és azt mondják, ez csupán jelentéktelen probléma és ettől nagyobb gondok is vannak. „Meg vannak az eszközeink, hogy megvédjük a magyar vásárlót, de a legjobb az lenne, ha uniós szinten lenne egy komoly garancia arra, hogy azonos minőségű terméket kapjunk, ha egy adott márkanévhez ragaszkodunk” – nyilatkozta a miniszter.

Fazekas Sándor felhívta a magyar vásárlók figyelmét arra, hogy magyar terméket vegyenek, lehetőség szerint a termelőtől, a feldolgozótól, mert az már önmagában egy garancia a minőségre. ”A magyar élelmiszeripar tud olyan minőségben termelni, gyártani, amely versenyképes a nyugatiakkal. Az viszont komoly gond, hogy a nagy kereskedőláncokhoz nehezebb bejutni a kisebb országok termékeinek, illetve kevés olyan világmárkánk van, amely versenyképes lenne. Hiszen itt a nyugati feldolgozóknak komoly versenyelőnyük van és ezzel élnek vissza, amikor eltérő minőségű termékeket, kettős minőségű termékeket forgalmaznak” – mondta a miniszter az M1-en.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.