Bűnügy

Húsz migránst zsúfolt furgonjába az embercsempész

Vádat emelt az ügyészség azzal az afgán állampolgárral szemben, aki egy furgonban összezsúfolva összesen 20 migránst próbált Ausztriába, Németországba, illetve Franciaországba csempészni Budapestről, de pár méter megtétele után rendőrök állították meg.

2017.03.04 11:03Havariapress

A vád szerint az afgán férfi ismeretlenül maradt társai 2016. június 18-án állapodtak meg húsz illegális migránssal abban, hogy fejenként változó összegért cserébe - 3000-8500 dollár, illetve 4000-6000 euró közötti összegért - őket gépkocsival Ausztriába, Németországba, illetve Franciaországba szállítják.

Ennek megfelelően, a vádlott másnap hajnalban egy német forgalmi rendszámú gépkocsival megjelent a megbeszélt találkozóhelyen, egy XI. kerületi parkban. A 20 külföldi beszállt a mindössze 4,4 négyzetméteres rakterű, ablakkal és szellőzőnyílással sem rendelkező járműbe, majd elindult velük Ausztria irányába.

A gépjárművel azonban alig 50 métert tudott megtenni, mert rendőrök állították meg. A vádlott ekkor kiugrott az autóból és megpróbált elfutni, de ez nem sikerült neki, az egyenruhások percek alatt elfogták.

A nyomozás megállapításai szerint a terhelt a fenti körülmények alapján - különös tekintettel a raktér méretére, felszereltségére, az oda bezsúfolt személyek számára és a nyári meleg időjárásra - az út során a legalapvetőbb emberi szükségletek kielégítésének lehetőségét, illetve legalapvetőbb emberi életkörülményeket sem biztosította a csempészett személyek részére.

Mindezek alapján az illetékes kerületi ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő afgán elkövetőt, amely bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.