Vita

Lebontják a mintegy húsz éve épült West üzletházat Sopronban

Az épület több mint tizenöt évnyi pereskedés után tavaly került az önkormányzat tulajdonába.

2017.02.25 12:30MTI

Bontják az évek óta üresen álló és leromlott állagú West üzletházat Sopron egyik bevezető útja mentén, a stadion és a sportcentrum szomszédságában. Az épület több mint tizenöt évnyi pereskedés után tavaly került az önkormányzat tulajdonába, a város most elsősorban parkolók kialakítását tervezi a ledózerolt területen.

A Lackner Kristóf utcai telekre a soproni önkormányzat bérlőként, a sportcentrum pedig bérbeadókét földhasználati és bérleti szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval 1993 őszén. A megállapodás értelmében a bérlő vállalta, hogy üzletházat épít és parkolókat alakít ki.

A szerződés azt is tartalmazta, hogy az épület tíz év után az önkormányzat tulajdonába kerül a földterület használatának ellenértékeként. A magánvállalkozó jogutódja azonban 2000-ben felmondta a megállapodást; ekkor kezdődött a pereskedés a tulajdonjog ügyében.

A tavaly májusban a városi közgyűlés elé vitt előterjesztés szerint a Győri Ítélőtábla 2009-ben kimondta, hogy a West üzletház a soproni önkormányzaté, amely ezután ingatlanbecslést készíttetett. A több mint 900 négyzetméter alapterületű épület értékét mintegy 40 millió forintban határozták meg a szakértők. A korábbi bérlő, a gazdasági társaság azonban felszámolás alá került, és több mint 86 millió forintos tartozást halmozott fel. A város és a felszámoló közötti tárgyalások eredményeként 58 millió forintos vételárban állapodtak meg, amelynek a kifizetését, valamint az üzletház lebontását tavaly decemberben hagyták jóvá a képviselők.

A létesítmény elbontása április végére várható. Az önkormányzat az üzletház helyén lévő terület hasznosítására tanulmányterveket készíttet, terveik között például parkolók létesítése és zöldfelület kialakítása szerepel - közölte az önkormányzat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.