Olimpia 2024

CÖF-szóvivő: politikai ügyet csináltak egy nemzeti ügyből

A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció szerda este bejelentette, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja.

2017.02.23 10:06MTI

Politikai ügyet csinált egy nemzeti ügyből a Momentum Mozgalom - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A szóvivő szerint a Momentum Mozgalom célja a helyi népszavazással, illetve az ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtéssel a saját népszerűsítése volt, semmint "a valódi olimpiai kezdeményezéssel kapcsolatos fejlesztések, illetve beruházások megtorpedózása vagy a sport ünnepének megakadályozása".

Úgy vélte, a népszavazás kezdeményezőinek egy "alattomos, nemtelen eszközökkel teli kampánnyal sikerült egy nemes kezdeményezést megfúrni".

Az alkotmányjogász egy kérdésre válaszolva elmondta: a népszavazásra vonatkozó jogszabályok kifejezetten nem tárgyalják azt az esetet, amikor - mint most a pályázat visszavonásával - megszűnik a népszavazás oka, azonban a bírói gyakorlat már kialakította az eljárásrendet. Eszerint a Fővárosi Választási Irodának ellenőriznie kell az összegyűjtött aláírásokat, a Fővárosi Közgyűlés népszavazás kiírásáról szóló döntése ellen pedig a bírósághoz lehet fordulni. Jelezte: az eljárás végén várhatóan nem fog sor kerülni a helyi népszavazásra.

Múlt pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció szerda este bejelentette, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a fővárosnak, mert megszűnt a rendezés kérdésében eddig meglévő konszenzus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.