Fővárosi Közgyűlés

Tolsztoj tér lesz a XII. kerületben

Lev Tolsztoj orosz író nevét veszi fel a XII. kerületben a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér.

2017.02.22 14:15MTI

A téren állítják fel Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Lev Tolsztojt ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó a Jóság Alapítvány közreműködésével ajándékozott a XII. kerületi önkormányzatnak - olvasható a Fővárosi Közgyűlés által egyhangúlag elfogadott előterjesztésben.

Mint írták, a Lev Nyikolajevics Tolsztojnak (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenina, a Feltámadás és számtalan remekmű, regény, elbeszélés, novella, dráma, mese, elmélkedés, valamint jó néhány tankönyv írójának emléket állító műalkotást és az új teret márciusban avatnák fel.

A Fővárosi Közgyűlés február 22-ei ülése (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A testület döntött arról is, hogy a II. kerületi Pasaréti úti teniszcentrum mellett található névtelen közterületet Körmöczy Zsuzsa lépcsőnek nevezik el minden idők legsikeresebb magyar teniszezőjéről, a II. kerület díszpolgáráról.

Körmöczy Zsuzsa Roland Garros-győztes, világranglista-második, sokszoros magyar bajnok teniszező volt, 1985 és 2004 között a Vasas teniszszakosztályát vezette. A Pasaréti úti teniszcentrum 2010 óta viseli nevét, ott látható a kiváló sportoló portréját ábrázoló domborműves köztéri emlékmű is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.