Ügyészség

Több százmilliós uniós támogatás jogosulatlan felhasználása miatt emeltek vádat

Az elsőrendű vádlott mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint 630 millió forinttal az uniós, míg csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

2017.02.07 09:26MTI

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) újabb feljelentése nyomán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt egy nyomdaipari tevékenységgel, papírcsomagolók gyártásával foglalkozó cégcsoport ügyében a Fővárosi Főügyészség - közölte az ügyészség kedden az MTI-vel.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja - aki a cégcsoport tényleges irányítója volt - úgy vett igénybe jogosulatlanul hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskógyártó gépeket - az ilyen tárgyú uniós pályázati felhívások feltételeinek megfeleltetve -, újonnan beszerzett gépként tüntette fel.

2005 és 2010 között négy uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére. A pályázati eljárások során - másodrendű vádlott közreműködésével - az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú okiratokat (árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet) készített és használt fel. Emellett a férfi a helyszíni ellenőrzést végzőket is megtévesztette úgy, hogy a már meglévő gépeken a láthatóan használt állapotú alkatrészeket kicseréltette, illetve a gépeket átfestettette, valamint az eredetük leplezése érdekében azokon hamis azonosító táblákat helyeztetett el.

Az elsőrendű vádlott mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint 630 millió forinttal az uniós, míg csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

Az OLAF 2011 szeptemberében kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken - olvasható az ügyészségi közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.