Jog

Átvette az Alstom-ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség

Vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

2017.01.19 09:21MTI

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) büntetőjogi ajánlása nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) teljes körű nyomozást folytat az Alstom-ügyben - tájékoztatta a KNYF csütörtökön közleményben az MTI-t.

Keresztes Imre főügyész közölte: a Legfőbb Ügyészség által 2016. szeptember 16-án ügyészi nyomozati hatáskörbe vont és a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben (az úgynevezett Alstom-ügyben) vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A nyomozás elrendelésére 2011. január 3-án került sor, a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta – fűzte hozzá.

Az OLAF a vizsgálatát 2012. február 2-án kezdte, majd a 2016. november 28-ai ajánlását, többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta.

Ugyanakkor 2016 decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak – közölte a főügyész.

A Központi Nyomozó Főügyészség előzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében.

A nyomozás határideje: 2017. április 3. – tudatta a KNYF.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor hétfőn jelentette be, hogy az OLAF mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel jelentésében a 4-es metró beruházásával kapcsolatban, és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A szabálytalanságok a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve az szocialista és szabad demokrata városvezetés időszakához köthetőek – mondta korábban a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.