Hideg idő

Nyolc megyében megteltek az éjjeli menedékhelyek

A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat.

2017.01.10 08:45MTI

Nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat - tudatta a Menhely Alapítvány kedden az MTI-vel.

Az alapítvány diszpécserszolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban - pénteken, szombaton és vasárnap - fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága - írták az MTI-hez eljuttatott összegzésben.

Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt.

Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága.

Hangsúlyozták: az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyen tölteni.

Az elmúlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élő emberekről, a legtöbbször - 174-szer - pénteken hívták a szolgálatot - közölték.

A Menhely Alapítvány hétvégén és a rendkívüli, tartós hideg idején tartalék krízisautót működtet. Az elmúlt napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldeni. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is felkeresik a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre - írták.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Az alapítvány kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében a hajléktalan emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos emberekre, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.

A szervezet diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján.

A diszpécserszolgálat a nehéz helyzetben lévő emberekhez a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.