Ellehetetlenítve

A Leader akciócsoportok megmaradásáért demonstráltak Budapesten

Demonstrációt tartott a Leader Egyesületek Szövetsége az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt, mert álláspontjuk szerint a Brüsszelben hozott bürokratikus intézkedések ellehetetlenítik a magyarországi Leader programot.

2016.12.19 14:12MTI

A Leader program a közösségvezérelt helyi fejlesztéseket támogatja 100 százalékos mértékben, országszerte 105 akciócsoport működik.

Finta István, a szövetség elnöke a hétfői budapesti demonstráción hangoztatta: 2017. január 1-jével működés-, illetve fizetésképtelenné válhat a helyi akciócsoportok nagy része, mert a brüsszeli intézkedések miatt a Leader programokban a kiírt forrásokat a Leader szervezetek nem tudják lehívni.

MTI/Balogh Zoltán

A helyzet megoldásához Brüsszelből várnak segítséget, ezért az elnök petíciót adott át Zupkó Gábornak, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetőjének.

Finta István elmondása szerint Zupkó Gábor ígéretet tett arra, hogy a petíciót továbbítja Brüsszelbe az agrárigazgatóság számára, valamint hogy mindent megtesz a Leader program további magyarországi fennmaradásáért.

Petíciójában a szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy "az Európai Unió hivatalnokai számos adminisztratív akadályt (előleg, bankgarancia) építettek az egyszerűsítés útjába, így a Leader szervezetek csaknem fél éve javarészt hitelből vagy ingyen dolgoznak, és most már erejük végére értek. Az egész Európában működő Leader program magyarországi csődje katasztrofális lenne, mert a vidék, különösen a kistelepülések számára egyedüli reális fejlesztési lehetőséget és forrást a Leader szervezetek által megalkotott programok jelentik."

MTI/Balogh Zoltán

A szövetség elnöke a Leader akciócsoportok megszűnésének a kockázataira rámutatva elmondta, hogy az 500 vagy annál kevesebb lakossal rendelkező települések, amelyekből 1000 van Magyarországon, egyedül a Leader szervezet révén juthatnak fejlesztési forráshoz.

A helyszínen a demonstráció résztvevői angol és magyar nyelvű molinókat feszítettek ki, amelyekre azt írták: "Hagyjátok dolgozni a magyar vidéket!", "Az EU hivatalnokok is biztosítékot fizetnek, hogy fizetést kapjanak?", "A LEADER sikeres, ne bántsátok!", "BÜR-EUKRATÁK ne akadályozzák a vidékfejlesztést!"

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.