Brókerbotrány

Összeomolhat a vád a Quaestor-perben

A bíró elfogultság miatt kizárta az egyik szakértőt. A vád talán legfontosabb bizonyítékát bukhatja.

2016.12.15 15:15ma.hu
Fotó: MTI

A HVG híre szerint megroggyanhat a vád a Qauestor-ügyben. A bíróság a per csütörtöki tárgyalásán elfogultság miatt kizárta a vád egyik szakértőjét - ami egyben azt is jelentheti, hogy az ügyészek a könyvszakértői szakvéleményt sem használhatják majd fel a bizonyítási eljárás során.

Az összeférhetetlenségére kedden, a szakértők meghallgatásának kezdetén hívta fel a figyelmet az egyik védőügyvéd. Mint kiderült, az egyik szakértő öt éve jogviszonyban áll a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. felszámolójával, ráadásul 2012-2014 között a cég ügyvezetőjeként dolgozott.

A QPT a Quaestor holdingcége volt (de például ez a cég tartotta fenn a társaság fiókjait is), felszámolása viszont a Quaestor Értékpapírt Zrt.-től külön zajlott. A Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér és tíz társa ellen folyó perben pedig sértettként vesz részt. A QPT felszámolása 2015 decemberében kezdődött, de nyár elejétől már az érintett felszámoló cég, a Kvantál biztosította a cég vagyonfelügyeletét.

A büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése alapján ez már önmagában felveti az elfogultság lehetőségét, a különös azonban az, hogy erre a kapcsolatra sem a szakértői vizsgálat kezdetekor, sem azóta nem derült fény.

A szakértőket a Magyar Könyvvizsgálói Kamara listájáról, véletlenszerűen választja ki az ügyészség, ám összeférhetetlenségét nemhogy a kiválasztáskor nem jelezte, de akkor sem, amikor a bíró a tárgyalóteremben rákérdezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.