Kormány

Légből kapott hír, hogy Balog Zoltán váltja Áder Jánost

Februárban kezdődnek parlamenti egyeztetések az államfőválasztásról - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

2016.12.09 14:56MTI

A politikust arról kérdezték, hogy a sajtóban megjelentek – az atv.hu cikke – szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere válthatja Áder Jánost a köztársasági elnöki poszton. Áder János ötéves államfői mandátuma 2017 májusáig tart. Kósa Lajos légből kapottnak nevezte a sajtóhírt.

Arra viszont emlékeztetett, hogy elnököt választani a parlament tavaszi ülésszakában kell majd, amelynek bizottsági ülései február 15-én, plenáris ülései pedig február 20-án kezdődnek.

“Tehát február 15-től kezdődően nyílik meg az egyeztetés”, és kezdeményezni is fogja, hogy tárgyaljanak majd a parlamenti képviselőcsoportok – közölte a frakcióvezető. Hozzátette, szerinte legkésőbb márciusban erről dönteni is kell, “hogy a szükséges előkészületeket kényelmesen lehessen megtenni, hogy ne szorítson minket az idő”.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnököt a korábbi államfő megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztania az Országgyűlésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.