Történelem

1956 - Közzétették a karhatalmi vezetők életútjait

A karhatalom vezetői, 1956-1957 címmel közzétette honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) az 1956-os forradalom utáni megtorlásban közreműködő alakulatok vezetőinek karrierútjait.

2016.12.06 02:30MTI

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésével egy időben - szovjet példára - az állampártot támogató, rendészeti feladatok ellátását végző fegyveres szervezetek jöttek létre - olvasható a közleményben.

A karhatalmi ezredek állománya önként állt a forradalmat eltipró szovjetek és hazai segítőik mellé. A rendszer hűséges támaszaiként fegyveres szolgálatot vállaltak, letartóztatásokban, forradalmárok felkutatásában, bántalmazásukban vettek részt - írták.

A most közzétett összeállítás a karhatalmi alakulatok vezetőinek karrierútjait tartalmazza, ők a szigorú parancsteljesítési hierarchia miatt felelősséget viseltek egységeik magatartásáért.

A NEB honlapján, a Tudástár rovatban hatvanhét karhatalmi vezető életútja olvasható.

Bár bizonyos jelek arra utalnak, hogy egyes karhatalmi alakulatok már a forradalom napjaiban is aktívan részt vettek a harcokban, hivatalosan 1956. november 9-étől kezdték megalakítani az ezredeket - olvasható a NEB honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.