Migráció

Több mint háromszáz új határvadászt képeznek

Augusztus vége óta összesen 2360-an jelentkeztek határvadásznak.

2016.11.29 18:37MTI
Fotó: MTI

Elindult a határvadászképzés második üteme, 326 hallgató nyolc helyszínen, tizenegy tancsoportban kezdte meg tanulmányait hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

A kormány idén augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak bővítéséről 3000 emberrel. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött, jelentkezni a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, e-mailben, telefonon, valamint valamennyi rendőri szervnél lehet.

A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatok zajlanak. Ezt a pályaalkalmassági beszélgetés követi, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzésével zárul a folyamat.

A pályázatokat mindaddig várja a rendőrség, amíg a 3000 fős létszámkeret erre lehetőséget biztosít.

Augusztus 25. óta összesen 2360-an jelentkeztek. A második ütemben érvényes pályázatot benyújtó csaknem 1100 jelentkező közül nagyjából ezren kezdték meg a felvételi eljárást, átlagéletkoruk 27,8 év - írták.

 A második képzési ütem 326 ember részvételével indult, közülük 281-en férfiak és 45-en nők.

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, munkabérük bruttó 150 000 forint havonta. Sikeres vizsgát követően a második hónap végén 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba, alapilletményük havi bruttó 220 300 forint.

A felvételi követelményeknek megfelelt jelentkezők őrjárőrtárs részszakképesítést szereznek, majd a határvadász szolgálat ellátásához szükséges kiegészítő felkészítésben részesülnek.

A legfeljebb 34 fős tanulmányi csoportokban szervezett képzéseket Budapesten, Debrecenben, Kiskunhalason, Körmenden, Miskolcon, Nyírbátorban, Szegeden és Orosházán tartják.

Az oktatás jövő május végén fejeződik be, az őrjárőrtárs részszakképesítést szerzett hivatásos állományú rendőrök júniustól a határvadász bevetési osztályok állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.

 A sikeres pályázatok függvényében a jövő év elején újabb tanulmányi kurzusok indítását tervezik - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.