Bíróság

OBH: felgyorsultak a büntetőeljárások

Tavaly a büntetőeljárások 84 százaléka egy éven belül befejeződött. 35 ezer ügyet egyszerűsített eljárásban, egy napon belül lezártak.

2016.11.28 23:30MTI

A 2012-es bírósági reformok fontos eredménye, hogy a büntetőeljárások hamarabb fejeződnek be - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) igazgatási osztályvezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Fülöp Natasa elmondta, tavaly a büntetőeljárások 84 százaléka egy éven belül befejeződött. 35 ezer ügyet egyszerűsített eljárásban, egy napon belül lezártak. A gyorsaság nem ment a minőség rovására - emelte ki -, tavaly az elsőfokú ítéletek 74 százalékát a vád és a védelem is tudomásul vette, így jogerőre emelkedhetett.

Frech Ágnes központi igazgatási feladatokkal megbízott nyugalmazott bíró azt mondta: általában a bonyolultabb, illetve több vádlottas ügyek húzódnak el. Az is lassítja az eljárást, ha a bíróságnak kell beszereznie a bizonyítékokat, valamint ha szakértői vizsgálatokra van szükség. Ha pedig változik a bírói tanács összetétele, akkor meg kell ismételni a bírósági eljárást - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.