1956

KKM: senki sem alázhatja meg az '56-os hősök emlékét

Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM), hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az '56-os hősök emlékét.

2016.10.26 15:14MTI

Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM), hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az '56-os hősök emlékét - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

A KKM mindezt arra reagálva írta, hogy Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek szerdán úgy nyilatkozott: Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a KKM-ben folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulójával kapcsolatban kifogásolható kijelentések hangzottak el 1956-ról. "A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg" - mondta a szóvivő. Hozzátette: "nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás", egyszerű beszélgetés volt, a nagykövet kifejtette a hivatalos álláspontot, és felhívta a figyelmet arra, hogy "Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek".

A KKM - miután az orosz állami televízióban az 1956-os forradalom emlékét meggyalázó állítások hangzottak el - kedden közölte, hogy bekérették Oroszország budapesti nagykövetét, és a találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.